Győr, Ady Endre u. 16. · +36 30 560 7064 · infomakviragklub.hu

FIRST IN- FIRST OUT ELV A KONYHÁBAN


2023.08.11.
Ez a tegnapi ebédem egy sokadik ITTHONAKISEBBIKKEL-SZÜNETVANÉNDOLGOZOM-DEAZÉRTEGYÜNKISVALAMITDÉLBEN történet happyendje.

A happyend úgy kezdődött, hogy a férjem reggel leégette a rizst, amit főzni akart magának az itthonról vitt ebédje részeként.

És mivel őt lefoglalta az edény megmentése, én gyorsan feltettem kétszerannyi rizst, amennnyit ő gondolt, hogy maradjon nekünk is délre, akármit is találok ki mellé. Így aznap úgy indultunk neki az ebédnek, hogy a köretünk pipa volt, már csak a többit kellett kitalálni hozzá.

A win-win húsétel, amit bármikor 5 perc alatt összedobok, tehát nekem sem fáj, meg a férjem is szereti: az a sült kolbász vagy a sült tarja.

Most úgy alakult, hogy mindkettőhöz volt otthon alapanyag, ráadásul a szokásos őszies nyárban még azon sem kellett aggódnom, hogy túlmelegszik a sütőtől a lakás.

Viszont amikor benyúltam a hűtőbe a húsokért, rám kacsintott egy tálca laska is.




Plusz frissen kaptunk újra padlizsánt és cukkinit, amikből már így is jelentős készletek voltak a spejzban, így a FIRST IN-FIRST OUT raktározási elv alapján kivettem egy fonnyadozó padlizsánt a kamrából és betettem két frisset fonnyadozni. ;-) Ebből az alaphelyzetből aztán a Kisebbik segítségével szépen kibontakoztunk, sőt, az étel figyelgetése mellett még home office-ra is maradt időm.
1. Először bekerült a sütőbe a szeletelt padlizsán. A sütőpapírra tett szeletekre ezúttal a só, bors, olívaolaj alapanyagokon kívül sk. készítésű, vegán parmezánnak hívott élesztőpelyhes morzsa került.
2. Aztán elővettem a kolbászt és egy hőálló tálban azt is betoltam sülni.
3. Utána a Kisebbiket megkértem, hogy keverje a zöldségeket a serpenyőben, amiket én szépen sorban felaprítok. Így született meg rekordidő alatt egy gombapörkölt a laskából, újhagymás-kápiás alapon, hogy ne csak az ízekkel, hanem a színekkel is kényeztessem magunkat.
4. Végül felszeltem a tarját, amit én mindig gerezdekre vágott hagymával sütök, ahogy a dédnagymamám szokta. Ez utóbbi kicsit magányosan töltötte a sütőben az utolsó félóráját, mert addigra a többiek kikerültek onnan.​​​​​​​

Bocsássátok meg ezt az átgondolatlanságot az energiával, és a végén majdnem üresen járó sütővel, de ha a két zöldséges fogás között vágom fel a tarját a vágódeszkán, akkor kénytelen lettem volna többször elmosogatni.

Amit pedig utálok, mert sajnálatos módon a mosogatás számomra nem a produktív része a konyhai műveleteknek, így őszintén szólva demotiválatlan vagyok benne. Mentségemre legyen mondva, szűk egy órában azért került a rizs mellé sült kolbász, tarja, morzsás padlizsán és magyaros laskapörkölt is az asztalra. Ti mit főztetek mostanság? Hússal vagy hús nélkül?

Adrienn



Mákvirág GasztroKlub
Virtuális Bolt
Mákvirág Blog
© Mákvirág Gasztroklub • 2D GrafikaMIMO